Over de opvang
Welkom
Vogel in nood?
Over de opvang
Onze doelstellingen
Anbi
Jaren in vogelvlucht
Donateurs
Anders Helpen
Vrijwilligerswerk
Nieuwsarchief
Nieuwsbrief
Web-links
Laatste nieuws
Goed om te weten!

Aan de Stichting Mens, Dier en Natuur - Vogelopvang Woudenberg zijn de volgende keurmerken toegekend:

anbi goedgekeurd

KGBlogoweb

Meest bekeken

Steenuil geluk

Juli 2014 - Door Marc van Leeuwen,
regio coördinator STONE 

Na een succesvolle revalidatie bij de Vogelopvang Woudenberg werden er op 23 april zeven steenuiltjes verspreid over de provincie Utrecht losgelaten op verschillende locaties die door de lokale uilenwerkgroepen geschikt werden geacht.
Deze locaties zijn geselecteerd omdat bekend is dat het een geschikte omgeving is voor steenuilen. Bijvoorbeeld omdat er al jaren is gebroed, maar de plekken door natuurlijk verloop leeg zijn gevallen, of er nieuwe nestkasten in de omgeving zijn bijgeplaatst.

Deze gegevens verzamel ik als regiocoördinator van de landelijke steenuilorganisatie ‘STONE’. De uit te zetten vogels worden niet zo maar vrijgelaten, maar altijd in een lege nestkast geplaatst zodat ze in ieder geval beginnen met ‘een dak boven hun hoofd’. Ze worden ook geringd om ze te kunnen volgen in hun poging een bestaan in de vrije natuur op te bouwen.

steenuilgeluk
Meestal wordt er niets meer vernomen van deze vogels.
De ervaring leert namelijk dat uitgezette vogels zelden op plaats blijven waar ze worden vrijgelaten en natuurlijke ‘verdunning’ maakt de terugmeldkans heel klein.

Groot was de verbazing dan ook toen we op 25 mei bij een routinecontrole van een nestkast bij Cothen, op bijna 2 kilometer van de uitzetplaats, een van de uitgezette steenuiltjes aantroffen op eieren.

De drie nakomelingen even uit de nestkast ter controle.

Een zeldzame treffer! In het verlengde daarvan ringden we op 2 juli drie gezonde kuikens. Blijkbaar zaten de hormonen in april al hoog, want binnen een maand een plek en een partner vinden, en eieren leggen is toch wel een heel snel, en waarschijnlijk uniek, proces. Het toont in ieder geval aan dat deze opgelapte steenuil in bijzonder goede conditie verkeerde én dat revalidatie dus zin heeft.

 

 

 

 
Weetjes ...

aantal vogels
dat vanaf 01-01-2016
bij de opvang is gebracht:

696
Facebook

ga naar onze facebook pagina

Vogels
 

Disclaimer & Privacystatement   

Designed by OSinIT!